Protez Diş Nedir ve Nasıl Yapılır?

Protez Diş Nedir ve Nasıl Yapılır?
Çeşitli sebeplerden dolayı kişilerin ağızlarındaki dişlerin işlevlerini kaybetmesi ve bunun sonucu olarak da bu işlevi devam ettirmek için geliştirilmiş olan dişlere Protez diş denilmektedir. Yani diğer adı ile takma diş olarak anılır.

Dişlerin işlevlerini yitirmesi genelde çürümeler ve diş eti hastalıkları sonucunda olmaktadır. Özelliklede şekerli gıdalar tüketildiğinde ve diş bakımı tam olarak yapılmadığında dişlerde çürümeler meydana gelir. Bunun sonucunda da dişler işlevlerini yitirebilirler. Ancak diş kayıpları sadece bu şekilde oluşmaz. Bunun yanı sıra çeşitli kazalar sonucunda da diş kayıpları meydana gelebilmektedir. İşte bu durumlarda Protez diş imdada yetişmektedir.

Bireyler genel olarak dişlere çok fazla önem vermezler. Özelliklede vücuda olan etkileri anında ya da dolaylı olarak ortaya çıkmadığı için birçok kişi düş sorunlarını çok geç fark eder. Bunun sonucunda da dişte geri dönüşü olmayan hasarlar meydana gelebilmektedir. Dişlerden birkaçında çürüme varken bu çok fazla sorun teşkil etmeyebilir. Ancak dişlerinize yeteri kadar iyi bakmadığınız taktirde bu çürükler tüm dişlerinize sıçrayabilir. Bu durumda yemek yeme, konuşma gibi temel ihtiyaçlarınızı yapmada güçlük yaşayabilirsiniz. Ancak son yıllarda tıp alanında yaşanan gelişmelerden sonra artık bu sorunlarda protez dişler ile ortadan kaldırılıyor. Hastanın dişlerinin durumuna göre hareketli ya da sabit protez dişler uygulanarak bireylerin temel ihtiyaçlarını sorunsuz bir şekilde karşılaması sağlanıyor.

Protez diş uygulanacak olan hasta için ilk olarak diğer tedavi yöntemleri uygulanır. Özellikle dolgu yapma bunlardan en önemlisidir. Ancak dolgu yetersiz kalırsa o zaman Protez diş uygulamasına geçilir. Bunun içinde çürük olan diş kesilir ve buraya protez diş uygulanır. Eğer hastanın birkaç dişinde sorun varsa sabit protez diş uygulanmaktadır. Hastanın dişlerinin birçoğu çürükse o zaman hareketli protez diş uygulanır. Hareketli protez diş kişi tarafından çıkartılır ve bakım gerektirir. Sabit protez dişte ise böyle bir sorun yoktur.

Sizde diş ve diş eti hastalıklarına yakalanmak ve dişlerinizi kaybetmek istemiyorsanız o zaman düzenli olarak diş doktoruna giderek dişlerinizi kontrol ettirmelisiniz. Bu sayede diş ve diş eti hastalıklarına karşı önceden tedbir alabileceksiniz.