Ortodontik problemlerin nedenleri neler olabilir?

1-  Süt dişlerinin çürük, travma gibi nedenlerle erken yaşlarda kaybedilmesi:

Çünkü süt dişleri altlarında bulunan daimi dişlerin yerleri için birer koruyucudur. Erken kayıplar alttaki dişlerin sürmelerini etkileyebileceği gibi sürmüş daimi dişlerin de konumlarına etki ederler

2-  Kötü alışkanlık fakörü:

parmak emme, dudak ısırma,dudak emme, uzun süreler fizyolojik başlıklı olmayan biberon ve emzik kullanımı, kalem vb. Bir cisim ısırma ya da bu cisimle dişlere çeşitli yönlerde baskı yapma gibi bir takım alışkanlıklar sonucu ciddi ortodontik bozukluklar oluşabilmektedir.

Yine hatırlatalım!!! erken tanı ve müdehale ile sorunlar ciddi boyutlara ulaşmadan rahatlıkla tedavi edilebilir

3-  Solunum yolundaki problemleri:

solunum yollarında solunumu engelleyen problemlerin olması sonucu çocuk rahat nefes alabilmek için ağız solunumu yapar bu durum zamanla çene kemiklerinin doğru gelişiminin engeller ve dişlerde de bozukluklara yol açar, bu durumda ortodontist ve KBB uzmanının beraber çalışması gerekebilir. Solunum yolundaki bu engellerden bazıları bademcik iltihabı, polipler, adenoid vejetasyonudur.

4-  Genetik faktörler:

aile bireylerinden genler vasıtasıyla diş eksiklikleri, diş şekil ve konum bozukluklar çocuklara aktarılabilir. Yahut ebevyenlerin birinden küçük çene, diğerinden büyük dişler alınmış olabilir, dar bir üst çene, ileri doğru uzanan geniş bir alt çene kalıtsal olarak aktarılabilir. İskeletsel problemlerin kökeninde kalıtım yatabilir.

5-  Hamilelik döneminde:

beslenme yetersizliği,fetusdaki anormal pozisyonlanmalar, x-ışınlarına maruz kalınması gibi sebeplerle de dişlerde ve çenelerde bir takım sorunlar oluşabilir.